5 claus per convertir la “por escènica” en “plaer escènic”
Parlar en públic, per a molts, és alguna cosa més que una situació estressant; de fet, tres de quatre persones senten alguna mena d’ansietat quan s’enfronten a aquesta situació. Quantes vegades ens hem posat nerviosos quan hem de fer un discurs o una presentació? Es tracta d’una situació molt comú i, tot i així, moltes persones temen posar-se davant d’una audiència i transmetre les seves idees de forma convincent.
Us proposem 5 claus per superar la por a parlar en públic:
1. Dedica temps a preparar el missatge.
El que dius (les paraules que utilitzes, la construcció de les frases,..) forma part de la qualitat del discurs i, per tant, ha d’estar ben preparat. Dedica un temps a escriure les idees que vols transmetre perquè d’això dependrà que el missatge arribi a l’audiència. Recorda que la millor improvisació és la preparació prèvia.
2.Organitza el discurs.
La claredat del discurs depèn de l’ordre de l’exposició. Preparat molt bé la introducció per acaparar l’atenció i despertar la curiositat. La percepció dels primers minuts és fonamental. El cos de l’exposició inclou les idees principals amb dates i exemples. També és interessant incorporar alguna anècdota o experiència personal. La conclusió tanca l’exposició amb un resum concís de les idees explicades. D’aquesta manera tindràs clar com començar, com desenvolupar i com cloure el discurs.
3.Connecta amb el públic.
Fes-te amb la situació captant l’atenció del públic. Somriu, relaxat, connecta visualment amb tots els assistents, mostra’t tranquil i amb ganes de comunicar.
4.Comunica amb el cos.
El llenguatge del cos representa el 90% de la teva comunicació, per tant, el gestos, la postura, el to de veu, la mirada i l’expressió de la cara tenen un pes determinant en l’acte comunicatiu. Deixa que les teves mans s’expressin, són una eina molt poderosa que pots utilitzar per augmentar l’impacte del teu missatge.
5.Practica.
La capacitat de parlar en públic s’adquireix i es perfecciona a base d’entrenament i practicar, practicar i practicar. Es aconsellable gravar-te en vídeo per veure els punts de millora. Quan més assagis, menys por i més seguretat tindràs.
A partir d’aquí, sigues tu mateix, actua amb naturalitat i gaudeix de la presentació o el discurs.
A UNDATIA som professionals de la formació en habilitats comunicatives i et podem facilitar les eines i les tècniques per potenciar els teus punts forts i millorar els punts febles. Generar confiança i autenticitat i transmetre una imatge de seguretat en un discurs o una presentació mai havia estat tan al teu abast. Ara pots convertir la “por escènica” en “plaer escènic”.