La importància de l'ofici de periodista
Avui és el Dia del Periodista a Espanya. Ho celebrem el 24 de gener perquè és Sant Francesc de Sales, el patró dels periodistes. El sant va tenir una formació acadèmica brillant: va estudiar Dret i Teologia i va obtenir el doctorat en Dret canònic i Dret civil. Així que el primer que deduïm del nostre Patró és que la formació i l'interès per saber són importants en l'ofici del periodista.
Fins a la seva mort, en 1622, va ser molt reconegut en la seva època per la seva intensa labor apostòlica. Perquè els seus missatges arribessin als feligresos, escrivia pamflets on exposava la doctrina de l'Església catòlica i refutava als calvinistes. També era capaç de respondre oralment i amb gran rigor qualsevol resposta teològica que se li fes (encara que vingués de les altes esferes de l'Església). És a dir, que dominava l'escriptura i la paraula oral.
La seva activitat rigorosa i comunicativa van fer que se li consideri dels primers periodistes de la història (especialitzat, això sí, en informació religiosa). Expliquen els seus coetanis que, a més, sempre ho feia amb un gran somriure.
Ha canviat molt el món des del segle XVII, però avui dia els periodistes deurien mantenir la curiositat del sant i l'ofici de saber explicar la realitat de la manera més fidedigna possible. Ja sigui en mitjans escrits, com en ràdio o televisió.
En UNDATIA comunicació tenim set periodistes, així que estem de celebració! Ells són el nostre CEO, Josep Puigbó; Anna Bonet a l'àrea de programes de televisió; Laura Fernández en estratègia digital; Marta Avellaneda, Maria Dolors Cuenca i Rosario Santa María, a l'àrea de consultoria de comunicació, i Anna Caballero, en el departament de formació.
Molts de nosaltres hem treballat anteriorment en mitjans de comunicació. Sabem el que és haver de lliurar un text en determinada data límit per a la seva publicació, necessitar urgent una declaració d'un portaveu per a un programa de ràdio, o una fotografia en bona qualitat per a un diari. Per això, en UNDATIA comunicació oferim formació de portaveus per parlar amb els mitjans de comunicació i assessorem als nostres clients no només sobre com deuen comunicar-se amb els periodistes, sinó per què, com i quan.
Sabem que el periodisme és una de les professions més interessants del món. Però, també, una de les més castigades per la crisi econòmica i el nou paradigma social, amb l'auge de les xarxes socials, els influencers o les fake news. Però els mitjans de comunicació existeixen i deuen existir sempre. Ho deia Kofi Annan, setè secretari general de les Nacions Unides i Premi Nobel de la Pau de 2001: "Cap societat democràtica pot existir sense una premsa lliure, independent i plural".
Així que, malgrat la situació present i futura, us desitgem a tots els periodistes que ens esteu llegint feliç dia!