Parlar en públic: com guanyar-se l’audiència
Has de preparar un discurs i no saps per on començar? Està clar que aquest neguit respon a l’aspiració de voler fer una presentació amb èxit. La manera en que portem a terme la comunicació determinarà tant l’eficàcia del missatge que volem transmetre com la imatge, personal i professional que projectem. Poca broma! Ens juguem molt!
Davant d’un repte de fer una presentació en públic o participar en unes jornades o en un congrés, apareixen unes pors que ens provoquen un estat d’ansietat i de nerviosisme. En definitiva, ens obliga a sortir de la nostra zona de confort, ens obliga a viure una situació nova.
Està clar que no naixem sent uns oradors excel·lents, però podem treballar per adquirir l’habilitat de ser-ho. Tenir clar què volem comunicar, saber estructurar el discurs, expressar-se bé i practicar la posada en escena, són elements claus que cal tenir en compte abans de fer una presentació en públic. Podem tenir un bon discurs, però ser incapaços de captivar l’audiència. Per comunicar, no n’hi ha prou d’escriure o parlar. La persona també comunica amb l’actitud, amb el moviment del cos i les mans, amb el to i amb l’expressió de la cara. Evidentment, també amb les coses que diu, però, sobretot, com les diu.
Per a la tranquil·litat de molts, un estudi confirma que el 75% de les persones manifesta un cert grau de por de parlar en públic; és a dir, tres de quatre persones senten alguna mena d’ansietat quan s’enfronten amb una situació de parlar en públic. Suar, sentir els batecs dels cor, assecar-se la boca o tremolar la veu, són alguns símptomes físics més comuns que es donen pel fet de sentir-se observat per tothom i ser el centre d’atenció, fet que comporta la por a fer el ridícul. Tots aquests perills són superables i, des del departament de formació d’UNDATIA comunicació et podem acompanyar en el procés de preparació perquè la presentació sigui un èxit, et sentis segur i dominis la tècnica de parlar en públic.