8 aspectes clau per fer un bon vídeo corporatiu
No fa tant, fer un vídeo corporatiu era una opció que només estava a l’abast d’algunes grans empreses. Tant pel cost que significava com per les finestres en les quals aquest podia ser mostrat. Amb l’evolució de la tecnologia i la irrupció d’internet i les xarxes socials, actualment aquesta situació ha canviat radicalment. Malgrat això, segueix sent una inversió important per a qualsevol empresa i, és per això, que cal tenir presents una sèrie de factors per tal de garantir el seu èxit.
1. Missatge:
És molt important tenir clares quines són les idees clau que l’empresa vol transmetre. Per fer-ho és clau fer un brífing el més complet possible abans de començar a treballar en el projecte.
2. To:
Un cop tinguem clar què és el que volem explicar, és l’hora de començar a plantejar de quina manera ho transmetrem. En aquest sentit, un dels aspectes a tenir molt en compte és el to que utilitzarem: seriós, divertit, desenfadat, informal, etc. Òbviament, això vindrà donat pel tipus d’imatge que vulgui donar l’empresa, pel públic al qual anirà dirigit i per l’ús que es voldrà fer del vídeo.
3. Estil:
Arribats a aquest punt, podem començar a definir la tècnica amb la qual realitzarem el vídeo. Algunes de les opcions són:
Imatges reals: veiem imatges gravades de l’empresa i els seus treballadors.
Testimonials: declaracions de treballadors, directius o clients.
Imatges d’estoc: utilitzar vídeos de llibreries online.
Amb actors: comptar amb figurants o actors que protagonitzin el vídeo.
Animació: utilitzant tècniques com el motion graphics.
La decisió sobre la tècnica vindrà donada pels dos primers punts però, tanmateix, hi ha algunes opcions més propicies per a determinats usos. Per exemple, el motion graphics és una tècnica excel·lent per vídeos explicatius o pedagògics per la capacitat que té de mostrar, d’una forma molt efectiva, idees o conceptes.
4. Durada:
Un dels aspectes més importants de qualsevol vídeo corporatiu és que sigui visionat d’inici a fi. Per aconseguir aquest objectiu, la durada és clau. Segurament moltes empreses pensaran que tenen molta informació a transmetre i que tota és rellevant. Malgrat això, cal escollir i prioritzar. La durada recomanada per un vídeo corporatiu per internet és d’entre 2 i 3 minuts.
5. Cooperació amb el client:
Perquè el resultat sigui satisfactori és imprescindible anar avançant de la mà del client. És a dir, que cada fase de la producció tingui el vistiplau de l’empresa. Des dels aspectes previs com el missatge, el to i l’estil, com el guió literari i tècnic o les primeres versions del vídeo. Això ens permetrà avançar amb pas ferm i evitarà sorpreses desagradables i malentesos a l’hora de fer l’entrega del vídeo.
6. Veu en off:
No tots els vídeos tenen necessitat d’incloure una veu en off. En alguns casos, sobretot aquells en què el missatge a transmetre sigui més simple, n’hi haurà prou amb música i text en pantalla. En tota la resta, cal tenir present que la veu en off no és una qüestió menor i que cal comptar amb professionals contrastats. També és important transmetre al locutor aquelles indicacions necessàries per aconseguir el to desitjat.
7. Música:
La tria de la música també és molt rellevant. Pot ajudar a emfatitzar alguns moments del vídeo, com a fer de coixí sobre el qual es recolzi la veu en off o les declaracions. Això sí, cal tenir present que la música i les imatges han d’anar sempre en la mateixa direcció. És a dir que, si comptem amb imatges espectaculars les podem acompanyar amb música èpica però, si no és el cas, millor utilitzar una música no tan emotiva.
8. Postproducció:
En aquesta fase és quan el vídeo prendrà la seva forma definitiva. Quan s’editaran les imatges enregistrades, se li donarà ritme de muntatge, es farà el retoc de color, etc. El mateix passarà amb el so: la mescla entre la veu en off, la música i les declaracions (si és que n’hi ha), efectes sonors, etc. En aquest moment també és quan s’inclouran els grafismes. Ja siguin per reforçar amb frases o paraules el que explica la veu en off o bé per aportar dades, xifres o gràfics. En aquest últim cas i, perquè el vídeo tingui el màxim de vida útil, convé que les dades que s’hi presentin tinguin un caràcter més genèric i no estiguin molt lligades a un moment puntual.